Stories

Sqore träffade Moa, 29 år – en lärare som har hittat sitt drömyrke

Mycket frihet, en het arbetsmarknad, långa ledigheter, och en chans att vara en positiv förebild i många unga människors liv. Det är bara några av de sakerna som Moa Sjöberg älskar med sitt jobb!

Moa Sjöberg är 29 år gammal och har arbetat som lärare på International School of the Gothenburg Region, ISGR, i ett och ett halvt år. Vi frågade henne lite om hennes framtida yrkesplaner, det bästa med lärarjobbet och vad som fick henne att söka till lärare.

Vad är de fem bästa sakerna med att vara lärare?

Det är ett väldigt fritt yrke – jag kan styra min arbetstid, bestämma var i världen jag vill jobba och bestämma mitt schema. Jag får jobba med unga människor som jag har möjlighet att påverka i en positiv riktning och som också påverkar mig. Mitt jobb gör att jag måste hålla mig uppdaterad inom samhällsfrågor, nyheter och trender, teknik osv. Som lärare har jag alltid en bra arbetsmarknad där min kompetens är eftertraktad. Och så får jag långa lov och mycket semester!

Hur stor inverkan tror du att du har på dina elever och deras framtid?

Jag har stark påverkan på mina elever. Jag får ständigt kvitto på det i mina samtal med elever och föräldrar. Det betyder mycket för mig att få spela en så stor roll i så många unga människors liv.

Är det något med läraryrket som har blivit en positiv överraskning för dig?

Ja, jag visste inte innan att det är ett så kollegialt yrke. Jag hade ingen aning om hur många andra yrkesroller det finns inom skolan som jag arbetar med dagligen. Mina kollegor är en viktig del av vardagen för mig, och det hade jag kanske inte väntat mig innan jag blev lärare.

Vad fick dig att söka till lärarutbildningen?

Jag vikarierade som lärare en tid efter gymnasiet och det gav mig en bra bild av läraryrket, och motbevisade även en del förutfattade meningar jag hade kring yrket. Jag har också själv haft starka förebilder bland mina egna lärare och jag ville vara en bra förebild till andra unga människor.

Vad har du för framtidsplaner och ambitioner i ditt yrke som lärare?

Jag skulle vilja jobba inom skolans värld i flera roller än som klasslärare och mentor. Till exempel på lärarutbildningen på universitetet.

Låter det som ett yrke för dig? Börja din resa mot en spännande karriär i höst. Ansök till ämneslärarprogrammet på Stockholms universitet. Sista ansökningsdag är 16 april. Du ansöker digitalt på antagning.se 

Bonus! Du har chans att vinna 1 månads gratis lunch för din första tid på Stockholms universitet. Lär dig mer om ämneslärarprogrammet på Stockholms universitet och tävla om priset här.

Välj vilket ämne du är mest intresserad av och tävla direkt:

Tävla i Matte och naturkunskap

Tävla i Moderna Språk